Nanoteknolojinin tıbba uygulanması düşünülerek Nanotıp dalı doğmuştur.Burada ise hedeflenen , günümüz tıbbının metotlarıyla çözüme gidilemeyen sorunları nanoteknoloji sayesinde kökten çözmektir. Nanoteknolojinin hasarlı dokuların onarılması , kanserli hücrelerin tamamen yok edilmesi , ilaçların yan etkilerinin ortadan kaldırılması ve hastalıkların tedavisi gibi alanlarda başarılı uygulamalar yapılabileceği öngörülmektedir.

tıp4tıp3 tıp2

Nanoteknolojinin en önemli kullanım alanlarından biri şüphesiz tıp olacaktır. Trilyonlarca nanorobotun teşhis ve tedavi için damarlarımızda dolaşması günümüzde hayal olarak görülmemesi gereken bir durumdur. Zira çok yakın bir gelecekte nanoteknoloji,tıp alanında önemli gelişmelere imza atacaktır.

tıp1                 tıp5

ž         Nanotıp ; nano cihazlar ve nano yapılar kullanarak insanın biyolojik sistemlerini moleküler boyutta izleme, tedavi etme, yeniden yapılandırma olarak açıklanır.

 

Nanoteknoloji yaşayan sistemlere moleküler seviyelerde müdahale etme imkanı yaratabilir. Yaşayan organizmalar ile etkileşime geçebilecek boyutlarda araçlar üretilmesi ile bir çok yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi olasıdır. Sadece hastalığın bulunduğu ve yayıldığı bölgeye saldırarak ilaç veren makineler,insan vücudu içinde hareket edilmesine imkan sağlayan teşhis araçları,nanoteknolojinin tıp ve sağlık sektörü üzerindeki potansiyel uygulamaları olarak gösterilebilir.

 

Nanoteknoloji birçok bilim dalını kapsamasına karşın tıp alanında oldukça çarpıcı gelişmelere imkan tanıyacaktır.

žNanorobotlar
žNanoalgılayıcılar
žNano fototermoliz

 

TEŞHİS VE TEDAVİ AMAÇLI NANOROBOTLAR

žDolaşım sistemindeki zararlı maddelerin temizlenmesi,
žHasarlı dokulara oksijen sağlanması,
žÇeşitli hastalıkların izlenmesi,
žBakteri ve virüs enfeksiyonlarının tedavi edilmesi,
žKanser hücrelerinin saptanıp yok edilmesi.